Povratak

Djelomičan gubitak dlake i natečena vulva u ženke tvora | Problemi s nadbubrežnom žlijezdom kod tvorova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mojoj tvorici je otpala dlaka na dva mjesta, ispod vrata i malo po leđima. Nikakve rane nije imala, samo glatka zdrava koža, već 3 tjedna se dlaka ne pojavljuje na ta dva mjesta. Također, prije dva dana sam primjetila da joj je natečena vulva i to dosta, normalno se igra, trči, pije vodu, malo manje jede (ali uvijek manje jede kad je vruće). Tvorica je sterlizirana u 4. mj. života, sada ima skoro 4 godine‎. Zašto joj je vulva natečena kad je sterilizirana i zašto joj je otpala dlaka?
Antonia

O: Žao mi je, ali na ovakav način nisam u mogućnosti odrediti pravi razlog zašto se pojavljuje navedena klinička slika kod Vaše ljubimice.
 
Naime, problemi s kožom i dlakom, osim što mogu biti uzrokovane nekim od mikrobioloških uzročnika (gljivice, kožni paraziti,...), upućuju i na probleme s unutrašnjim organima.

U slučajevima kada se sumnja na mikrobiološke uzročnike, uzimanje brisa s mjesta gdje je i došlo do gubitka dlake, moguće je utvrditi i izvršiti determinaciju uzročnika. Problemi vezani uz unutrašnje organe, naročito se odnosi na gušteraču i nadbubrežnu žlijezdu, iziskuju drugi pristup u svrhu utvrđivanja kao i postavljanja dijagnoze - potrebno je provesti osnovne pretrage krvi: kompletna krvna slika i biokemija krvi te RTG-snimku ili UZV.

Na probleme s nadbubrežnom žlijezdom upućuje gubitak dlake ili prorjeđenje dlačnog pokrivača, naročito na bazi repa, nogama, trbuhu (ali i drugim dijelovima tijela) koja su ograničenog ili neograničenog oblika. Iako postoje brojni uzroci ispadanja dlake u tvorova, na ove probleme treba posumnjati ako se radi o ljubimcu starijem od 3 godine. Treba napomenuti kako se gubitak dlake, iako tipičan simptom, ne javlja u svih oboljelih jedinki. Naime, za razliku od ostalih oboljenja, ne postoje klasični simptomi koji se klinički uočavaju. Spektar simptoma ovisi o lokaciji procesa (najčešće tumora) na nadbubrežnoj žlijezdi, a kako ova žlijezda proizvodi nekoliko hormona, simptomi mogu varirati. Osim gubitka dlake, ovo oboljenje prate sljedeći simptomi: gubitak apetita, letargija, prekomjerno češanje, intenzivniji nelagodan miris kože, prekomjerno uređivanje, otežano mokrenje u mužjaka (uslijed povećanja volumena prostate koje je obično povezano s bolestima nadbubrežne žlijezde), pojačano žeđanje i uriniranje, gubitak tjelesne težine na štetu mišićnog tkiva pa životinjica izgleda napuhnutog i okruglog trbuha, različite manifestacije kliničke slike na spolnim organima (otečenja, iscjedak,...),...
 
Uzroci gubitka dlake moguće je tražiti i u imunološkim poremećajima, alergijskim reakcijama, nutritivnim poremećajima,...
 
Određena ispitivanja provedena upravo na ovu temu daju zaključiti da je poprilično čest slučaj pojave alopecija (djelomični ili potpuni gubitak dlake) upravo u srednjoj dobi ljubimaca (između 3. i 7. godine života) ili ljubimaca koji su sterilizirani.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da sa svojom ljubimicom posjetite svojeg veterinara ili se obratite na Klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Isti će pregledati ljubimca te utvrditi njeno zdravstveno stanje. Po postavljenoj dijagnozi, veterinar će biti u mogućnosti odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr